Създават Общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“

На заседанието си тази седмица, на 24 ноември, Общинският съвет в Казанлък ще гласува предложение за създаване на Общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“ със седалище в град Шипка.

Вносителят – кметът на Казанлък Галина Стоянова, посочва, че предприятието е второстепенен разпоредител с бюджет и не формира финансов резултат, като всички приходи, реализирани от ОП по туризъм „КАЗАНЛЪК АРТ“, се внасят в приход на Община Казанлък.

В мотивите за създаването на звеното към Община Казанлък е записано, че туризмът е изключително важен отрасъл за развитието на икономиката на всеки регион.

Наличните природни, културни и исторически дадености на територията на община Казанлък я обуславят като перспективна, уникална и атрактивна туристическа дестинация. В световен аспект туризмът се превръща в един от най-големите и най-бързо развиващите се икономически отрасли в света. Появяват се много нови дестинации на туристическия пазар, което е предпоставка за конкуренция и повишаване на изискванията на потребителите.

 Следвайки световните тенденции, туризмът в община Казанлък е един от най-бързо растящите икономически сектори, който има все по-голямо отражение върху градската среда, предоставянето на услуги и инфраструктурните нужди.

Туристическият облик от своя страна е свързан и с имиджа на града в международната среда и може да бъде влиятелен фактор в привличане на бизнес инвестиции, събития и иновационен потенциал. Значителният ръст на туристическия поток през последните няколко години е добра индикация за наличието на конкурентни предимства на Казанлък в качеството му на туристическа дестинация.

Създаването на Общинско предприятие по туризъм „КАЗАНЛЪК АРТ“ е предпоставка за подобряване на туристическите и маркетингови политики на Община Казанлък, което ще доведе до повишаване на интереса към региона и ще допринесе за оползотворяване на възможностите пред сектора, които са свързани преди всичко с използване на технологиите в процеса на привличане на туристи и информирането им за различните културно-познавателни атракции, събития и дейности, засилване на съвместни инициативи между бранша и общината, както и с допълване на културния профил на Казанлък с нови туристически услуги.

Съгласно приложения проект на Правилник за организация на дейността на Общинското предприятие по туризъм „КАЗАНЛЪК АРТ“, то ще изработва програма за развитие на туризма на територията на община Казанлък; Организира и извършва рекламата на Казанлък като туристическа дестинация; Организира изработването на рекламни материали – печатна реклама, аудиовизуална реклама, предметна и пространствена реклама, представящи Казанлък като атрактивна туристическа дестинация; Организира опознавателни турове с туроператори и туристически агенти в Казанлък с цел популяризиране на дестинацията; Извършва продажба на рекламни материали, рекламна площ, аксесоари, сувенири, билети за реализирани събития и други; Съдейства за поддържането и опазването на културно-историческите обекти на територията на община Казанлък в приход на Община Казанлък.

Изработеният проект на нормативен акт е публикуван на електронната страница на Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram