Съдът не даде на старозагорка да стане мъж

Старозагорска поиска от съда да бъде променено името й в мъжко, и да бъде удостоверена промяна в пола й на мъжки, пише http://starazagora.topnovini.bg/.

В молбата си пред Старозагорския районнен съд тя твърди, че е родена като жена, но още от ранно детство започва да чувства, че я привличат момчешките игри, искала да я обличат само в мъжки дрехи. Никога не си е играла с кукли и не е искала да й правят плитки. От около 11-годишна възраст започнала да се чувства като мъж. В пубертета още по-силно намразила белезите на женското си тяло. Момчетата я приемали като един от тях. Започнала да говори за себе си в мъжки род и искала и другите около нея да го правят. Изпитвала привличане от женския пол. При всяко ново запознанство се представяла като мъж с мъжко име – Янко или Яни. Повечето хора, които я познават, я възприемат като мъж, защото се чувства като такъв и се държи като такъв.  Повече от седем години живее на съпружески начала с Е.П., като във връзката им осъществява ролята на мъж. От съвместното им съжителство има родено дете, заченато чрез медицински метод  „инсеминация от донор”, което възприема молителката като свой роден баща, като обръщението към нея е „татко”. Молителката твърди, че всичките й връзки са били само с жени.

През юли 2014 г. пристъпила към първия етап от промяна на пола, премахване на млечните жлези по собствено желание в болница в Пловдив. Според комплексно психолого-психиатрично освидетелстване с вещи лица заключението е, че е налице същински транссексуализъм с осъзната и постоянна идентификация с противоположния пол, както и че не страда от психично заболяване. Старозагорката твърди, че личните документи й създават сериозни проблеми и емоционален дискомфорт, поради факта, че изписаните имена в тях са на жена. Това съществено се различавало от начина, по който тя се представя в обществото вече почти 30 години – като мъж. Женските имена са пречка и за осъществяването на следващият етап от хирургичната корекция на пола. 

Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна в имената й на Янко Ганчев Танчев, като се удостовери и  промяна в Електронния й личен регистрационен картон от „женски” пол в „мъжки”, както и в единния граждански номер.

Според съда обаче ред за промяна на данните за гражданско състояние на лицата, законодателят е предвидил единствено в съставени вече актове. Възможност за промяна на факти, според които данните се вписват в съответните актове за гражданско състояние, не съществува. Факт е, че молителката в настоящото производство носи половите белези от женски тип. Не се установява, че тя е лице от мъжки пол. Не съществува друг признак, въз основа на който да се приеме, че едно лице от женски пол, поради наличието на т.нар. „транссексуално състояние” принадлежи към противоположния мъжки пол.

Затова съдът отхвърля молбата за промяна в името, пола и ЕГН на молителката.

Решението подлежи на обжалване пред Старозагорския окръжен съд.

http://starazagora.topnovini.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram