Съдбата на язовир Копринка

Днес, на среща в Министерски съвет, бе разгледан казуса с язовир Копринка. След многобройни писма до всички институции, изпращани от кмета на град Казанлък- Галина Стоянова и областния управител Ива Радева, се състоя среща между всички заинтересовани страни- Николай Николов зам.министър на Министерството на Енергетиката, Петър Димитров зам. министър на МОСВ, Цако Бънчев изпълнителен директор на ДП “Управление и стопанисване на язовири”, представители на министерството на земеделието и МРРБ и представители на НЕК. Разбра се, че язовирът е в капитала на НЕК и в същото време е публична-държавна собственост.

След решение на ВАС 4470/2019 обаче язовирът е на НЕК това обяви Цако Бънчев, изпълнителен директор на ДП “Управление и стопанисване на язовири”. След дебатите се разбра, че в същото положение са общо 40 от 51 язовира. Кметът Стоянова подчерта, че ако тази среща не се бе състояла заради казуса яз. “Копринка” нямаше да се стигне до извода, че това е национален проблем. Сподели, че трябва да се вземе предвид факта, че нестопанисването на язовира може да доведе и води до смъртни случай. Има нерегламентирано строителство. Извършват се водни спортове, които застрашават плажуващите.

Постави въпроса към НЕК защо не са сезирали държавата за проблема.

В края на срещата Ваня Стойнева, главен секретар на МС, постави задача:

– да се направи работна група

– да се изготвят доклади до края януари, които ясно да посочат стъпките за изваждане на язовирите от НЕК.

Постигнатото от срещата е: До края на март ще да има изготвен акт на МС и след това да се изготвят РМС-та за всички язовири на територията на страната.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram