Грузинецът Омари – доброволецът, който намери нови приятели в Казанлък

 Нови доброволци от Грузия пристигат в Казанлък, за да участват по проектите на програма „Европейски корпус за солидарност“ на “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Те участват в направата на Младежки бюлетин „ДоброволциТЕ”, е- сайт www.theyouth.info, както и ще подпомагат различните кампании на организацията. Сред тях са Капачки за Казанлък, изграждането на Еко център в с. Средногорово и други дейности. Общо петима ще са доброволците от Грузия, които очакваме да пристигнат до април 2024 г., разказват от неправителствената организация.

Пристигналият грузински доброволец на „Взаимопомощ” Омари вече представи страната си по много интересен и атрактивен за възрастните хора начин в Шипка при осъществяване на инициативата „Споделена Коледа“, съвместно с Кметството в града. Омари разказа за това, че в Грузия има място в планината, където живеят около 40 човека през зимните месеци. Те са напълно изолирани, а правителството им доставя продукти от първа необходимост с хеликоптер. Запозна ги с народни песни и танци, като подчерта факта, че танците на Грузия винаги разказват история и в нея главните герои – мъжете и жените, олицетворяват Луната и Слънцето. Омари взе участие и в инициативите „Помощник на дядо Коледа” и „Кутия пълна с щастие”. Още в първите си дни на работа подкрепи доброволците на „Юнайтед Авангард Артист“ в техните дейности.

В началото на февруари към организацията ще се присъедини и другият грузински доброволец, съобщава инж. Мария Славова, председател на младежката организация „Взаимопомощ“.

През април още 12 международни доброволци се очаква да пристигнат в града ни. Трима са от Грузия, има участници от Мароко и Чехия, като подбора им продължава.

В първите седмици на януари грузинецът Омари имаше възможност да представи страната си в различни институции. Гостува на езикови школи и на първокласници от Основно Училище „Никола Й. Вапцаров“ . Грузинската телевизия вече направи репортаж за неговото пребиваване в Казанлък и България, които може да гледате в следния линк:

https://www.facebook.com/watch/?extid=MSG-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&v=1064324098124788

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram