Събраха ръкописи за финансиране „на тъмно“

Комисията, която ще оценява лириката и прозата на казанлъшките автори, изобилства от библиотекари и учители.

 

Постъпилите литературни предложения от казанлъшки автори за финансиране на издаването им от общинския бюджет тази година са стихосбирката „Написано върху вода“ на Георги Георгиев; стихосбирката „Нов полъх“ на Нено Бонев, чийто втори кандидатстващ ръкопис е в областта на културологията „Митове на зодиите“; романът „Без право на завръщане“ на Стефан Бакърджиев; сборникът с литературни творби „Полет към върха – един неразделен клас“ на ученици от ОУ „Георги Кирков“ с ръководител Събина Стефанова Цокева; стихосбирката „Жива Луна Пеперудена“ на Соня Фурнаджиева; изследванията за развитието на футбола в Казанлък на журналиста Георги Стоянов, събрани в ръкописа „История на футбола в Казанлък“. Това съобщи общинският пресцентър.

Тазгодишната сесия за финансиране на ръкописи не беше оповестена шумно, както предни години, и навя съмнения  за задкулисност. В гилдията на пишещите се говори, че тихомълком провелата се сесия е лишила от участие други желаещи. Тази година в журиращата комисия място не са намерили местни поети и белетристи, с изключение на председателя на комисията Румен Денев. Останалите членове на журито, които ще оценяват ръкописите са  Анна Кожухарова, директор на ОБ „Искра“;  библиотекарката Теодора Георгиева, председател на ПК по култура в Общинския съвет, Петя Минчева, счетоводител в отдел „Култура и туризъм“,  Славяна Гайдарова, журналист в Радио Фокус; дългогодишният учител-пенсионер Стойко Стойков и Иван Хаджийски, учител по български език и литература в СОУ „Екзарх Антим I“.

Предвидената субсидия за подкрепа на ръкописи на казанлъшки автори е 4000 лв., която съобразно решението на експертната комисия трябва да бъде разпределена до 10 декември 2014 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram