Студът не уплаши ножари от цялата страна, стекли се към Шипка

Минусовите температури и силният вятър не успяха да спрат ножари от цялата страна, които вчера се събраха на традиционната си пролетна среща в град Шипка, съобщи БТА.

Дворът на Чирпанлиевана къща отново е огласен от песента на чуковете и стърженето на шмиргела. Организатори на майсторската среща са  Народно читалище „Светлина -1861“, град Шипка, Стефан Чаков и приятели от ножарската задруга.

По думите на Чаков, който от 40 години е ножар, а от три изхранва семейство оси, „ майсторлъкът им е невъзможен от Божията благословия и свещеника“.

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на майсторите от Шипка.

По думите на Деница Стефанова, председател на читалище „Светлина -1861“, целта на срещата е да се покаже „духа на занаятите“.

Следващата ножарска среща ще бъде в началото на лятото, пак в Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram