Стартират 5-те дни на Шипка фест

Българска фолклорна музика, забравени народни занаяти, зелена култура, история и кино – това са част от акцентите на фестивала Шипка фест, който се провежда в едноименото подбалканско градче.

И тази година фестивалът дава пространство за съхранение и приемственост на българското културно наследство в автентични форми и съвременни творчески интерпретации.

Огранизаторите от НЧ „Светлина 1861“ гр. Шипка и фондация „Отворен интелект -Оупън майнд“ гр. София са подготвили разнообразна програма, уточнява Татяна Косекова, председател на читалището. Гостите ще се срещнат с музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор  и го развиват. Както и с някои от големите майстори на народните занаяти като Софка Димитрова, Деси Владовска, Стефан Чаков, Кирил Матрашков, Станко Киров, Антон Анастасов, Цвятко Цвятков и други отдадени на

занаятчийските традиции.

Домакините си поставят за цел да провокират промяна в начина на мислене и живот, и да покажат на всички посетители как подобно мащабно събитие може да бъде с нулев отпадък, благодарение на използването на ресурсите за различни творчески процеси. 

От 6 до 10 септември – настоящето издание предлага 5 фестивални дни за придобиване на различни опитности.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram