Старозагорци вече заплащат с SMS паркирането в Зелената зона

Престоят в Зелената зона на Стара Загора вече може да се заплаща и чрез изпращане на SMS. В делничните дни тя е с работно време от 08.00 ч. до 18.00 ч., а в събота от 09.00 ч. до 14.00 ч., през останалите дни системата не функционира. Утре приключва поставянето на 55 табели до апаратите за самотаксуване, указващи местата за паркиране с SMS. Само за няколко дни, откакто функционира системата, са изпратени над 200 SMS-а, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов на съвместна пресконференция с Мария Боянова –нач.отдел „Обществени поръчки“ и Георги Георгиев нач. отдел „Информационни технологии“.
Съдържанието на SMS до универсалния номер 1342, трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на държавния регистрационнен номер на автомобила. Ако заплатеното време изтича, няколко минути преди това, гражданите получават съобщение да заплатят отново или да напуснат зоната.
С един SMS се заплаща 1 лв. за 1 час престой в Зелена зона, за 30 мин. може да се паркира само чрез талон за 50 ст. от апарата за самотаксуване .
Веднага след паркиране на автомобила върху паркомясто в „Зелена зона“ водачите трябва да изпратят SMS за самотаксуване, като системата автоматично връща отговор на заявката за паркиране.
Електронната система за SMS-паркирането е предоставена на Община Стара Загора за ползване и за нея не е заплащано, обясни Николов.
Тя се обслужва от 4 екипа по двама души на общинската полиция, оборудвани с модерни таблети, чрез които се проверява дали водачите на автомобили без талонче зад предното стъкло, са си платили чрез SMS.
Предстои закупуването на още един репатратор, по-голям от сегашния, който ще може да вдига и джипове. За него Общинският съвет е дал разрешението си, има предвидени и средства в бюджета. Двата репатратора ще работят на денонощен режим, за да могат да вдигат и през нощта автомобили, които са паркирани така, че пречат на движението. За работа с новата техника ще бъдат назначени още двама души.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram