Старозагорските таксиджии са съгласни да инвестират в безопасността си

Побой над таксиметров шофьор в столичен квартал завърши с кончината на водача на жълтата кола. Заради случилото се през почивните дни близки и приятели на жертвата излязоха на спонтанни протести в София. Но само недоволството достатъчно ли е, за да се гарантира най-ценното нещо за всички – животът? Във всички по-големи градове на България, а и  в някои от по-малките, има таксиметрови фирми. 

 700 са таксиметровите коли в Стара Загора , по данни на една от фирмите от бранша. 

Преди година и половина Добри  заменя професионалната кухня с купето на таксиметрова кола. Споделя, че работата много му харесва и обича да е сред хора. Казва също, че няма проблем с клиентите, защото цял живот е работил с хора. 

Но не така стоят нещата с някои от колегите на Добри. Има такива, които показват белези – от удар с бокс, други разказват за опити да бъдат ограбени, докато са на работа. Или за агресивни клиенти под влияние на алкохол или дрога, които не искат да плащат и дори вадят нож, когато стане реч за дължимата сума. В такива случаи  спасява радиостанцията – по нея водачът на таксито винаги може да сигнализира, ако е застрашен.  Но дали това е решение? 

На Запад преграда отделя шофьорската кабина  от местата за клиента, тъкмо от съображение за безопасност – и за водача на колата, а и за пътуващите. Според Добри това е добра идея, а дори и да се наложи таксиметровите шофьори да поемат разходите по приспособлението на автомобила, лично той би инвестирал. Защото няма по-скъпо нещо от живота.  

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram