Стара Загора представя видеокаталога „Това е България“ в Нощта на изкуствата

„В Нощта на изкуствата в Стара Загора ще бъде представен видеокаталога „Това е България“, съобщиха от пресцентъра на общината. От 20.00 ч. в Туристическия информационен център, бул. „Руски“ 27, в Стара Загора творческият екип, реализирал проекта, ще представи проекта.

„Това е България“ включва поредица от 12 телевизионни филма, всеки с продължителност до 25 минути, които обхващат отделни теми от историята на България. Колекцията е допълнена с пълнометражен 90-минутен представителен филм за България, в който специален акцент е тракийското наследство и запазения комплекс от гробници в Долината на тракийските царе. Финалните снимки за видеокаталога бяха заснети на язовир Копринка край Казанлък. В последните кадри участват прабългарската школа „Бага–Тур“, хор „Йоан Кукузел“, Валя Балканска и Петър Янев, фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян и обикновени хора.

Всички те в един глас на финала казаха: „Това е България“, след което в небето полетяха стотици разноцветни фенери.

Част от кадрите са правени от въздуха, под вода и на непознати дори за нас самите места.

Близо 2 години е продължила работата по заснемането на видеокаталога. За да събере пъзела от уникалните места в България и покаже бита както на древните цивилизации живели по нашите земи, така и на съвременните българи екипът на Глобус Медия е изминал над 180 000 километра по суша, въздух и вода и е заснел над 80 000 кадъра.

Видеокаталогът на България ще бъде тиражиран и разпространяван в цял свят.

Проектът е реализиран под патронажа на Постоянната комисия за Република България на ЮНЕСКО, с институционалната подкрепа на Министерството на културата, Министерството на образованието, науката и младежта, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Агенцията за българите в чужбина и с финансовата подкрепа на Българската Агенция за инвестиции.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram