Стара Загора организира фестивал на виното и културното наследство от 18 до 20 октомври

Второто издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 18 до 20 октомври в Регионален исторически музей – Стара Загора, ще бъде със силно международно участие. Негови организатори са Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания.
Фестивалът е част от програмата за честванията на Празника на Стара Загора – 5 октомври.
Вина с доказани качества от Австрия, Македония, Гърци, Турция и България ще бъдат представени на традиционния форум. Посетителите ще могат да се докоснат до над 200 вина и да опитат кулинарните изкушения, които ще подготвят 6 елитни готвачи от Executive Chefs Club of Greece и президентът на клуба Парасхос Аксиотис, председателят на Chefs Club Стара Загора Тони Иванов и неговият колега Петър Йоргов, носител на приза Най-добър готвач на България за 2009 г. Това съобщи Галина Нифору – управител на съорганизатора на фестивала – OINORAMA wine consulting & business solutions и председател на Българската асоциация на износителите на вино.
Страна партньор на второто издание на Августиада е Австрия, която много добре се представя на световната винена карта. В Стара Загора ще бъдат дегустирани органични вина от малки производители, които използват местни сортове грозде.
Фестивалът ще бъде открит официално на 19 октомври от 11:30 часа пред Регионалния исторически музей с участието на гръцки фолклорен ансамбъл и спектакъл на актьорите от Младежка театрална студия Сцена 99, с ръководител Христофор Недков.
По време на винения фест в различни ресторанти в Стара Загора, които членуват в Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, ще има акценти, посветени на Августиада.
Тази година ще бъдат популяризирани мозайките, защото градът е доказан център на античното мозаечно изкуство.
По време на изложението ще има представяне на баристи и музикални изпълнения на известните класически акордеонисти Атанас Диновски и Пол Шуберт от Австрия.
На 18 октомври от 14:00 часа в зала 33 на Регионален исторически музей ще бъде открита конференция Августиада 2013. Ще бъдат представени следните теми: Австрия – страната с нестихващо очарование; Възможности за износ в Китай на български вина и храни; Виненият туризъм в България – възможности и предизвикателства; Австрийските вина – Вкусът на културата и др. След тематичната част ще бъде направена дегустация на австрийски вина.
В 16:00 часа на 20 октомври ще бъде обявено виното, получило най-много гласове от посетителите на Фестивала и правото да носи знака на Августиада.
Фестивалът на виното и културното наследство Августиада е един от начините да се популяризират висококачествените български вина. През 2012 г. страната ни е изнесла 65 млн. литра вино, а през първото шестмесечие на тази година експортът се е увеличил с 12 млн. литра.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram