Сребърната мида от Голямата Косматка – акцент в каталог за женската красота

Сребърната мида от могилата Голяма Косматка е сред основните акценти на вече излезлия  от печат каталог към изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“, която може да бъде посетена до 25 септември.

Изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“ е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) в сътрудничество с още 15 музеи в страната, сред които и ИМ „Искра“ Казанлък.

Каталогът е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на д-р Наталия Иванова, гл. ас. д-р Петя Андреева и доц. д-р Мария Рехо (НАИМ при БАН). Състои се от четири части, които проследяват хронологически характерните за всяка епоха елементи на женския костюм и аксесоари.

Наред със сребърната мида от могилата Голяма Косматка основни акценти в каталога са и накитите от гробовете в некропола при с. Дуванли, Пловдивско, ойнохоето от Рогозенското съкровище, сребърната фиала от съкровището от Луковит, както и апликацията за конска амуниция от съкровището от Летница, гробните находки на знатни тракийки от Китова и Райкова могила, експонатите от Плиска, както и съкровището от Никопол, Плевенско.

Каталогът е издаден с финасовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

„Огледалото на времето“ отразява колкото татуировките на тракийките и пиърсинга на нашите пра-прабаби, толкова и съвременното чувство за естетика. Надявам се посетителките и читателките на изложбата да се харесат още повече след това пътуване във времето!“, коментира доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ при БАН.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram