Случай на детски паралич предизвика национална имунизационна кампания

В последните юнски дни на 2001 г всички деца, без изключение, в община Казанлък бяха ваксинирани против полиомиелит в рамките на националната кампания „Полио плюс“.

За тази кампания – национални имунизационни дни “Полио-плюс”, ни напомня събитие, отразено от екипа на PressTV и намерило място в рубриката „Живата памет“ – проектът на „Вис виталис“, от който ще си припомните или научите най-новата история на Казанлък и региона, за първи път разказана в новини, интервюта и репортажи, излъчвани по радиото в периода 1993-2015 г.

Ваксинирането при децата се проведе у нас, в изпълнение на стратегията на Световната здравна организация за ликвидиране на полиомиелита. Всички деца до седем годишна възраст бяха допълнително имунизирани от личните лекари с полиомиелитна ваксина по предварително изготвен график.

В организирането на дните участваха и Районните центрове по здравеопазване, структурите на Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз, Български червен кръст и други неправителствени организации. Провеждането на имунизационните дни бе в резултат на случай на полиомиелит при 13-месечно неимунизирано дете от гр. Бургас, при внесен в страната вариант на полиомиелитния вирус – тип I.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram