След Париж и Синсинати, Надя пя в сърцето на Будапеща

Концерт в Българският културен институт в унгарската столица изнесе предколедно артистичният директор на „Джаз фест Казанлък“ джаз певица и пианистка Надя Тончева. След завръщането си тя благодари на организаторите за поканата и разказа лаконично за пребиваването си в Будапеща:

„Благодарности към директора г-н Пламен Пейков за поканата да изнеса концерт там. Запознах се и с двама талантливи млади художници – Мирена Васева и Красимир Даскалов, които представиха своя съвместна изложба. От сърце благодаря и на Валя, Красимир, Петра – преводач, и двете сестри Жужа и Диана, които отделиха от ценното си време да ме разведат из красивата Будапеща: музея и паметника на Лист, Консерваторията, сградата на операта, музикалния театър и фигурата на Имре Калман, величественият парламент и всички най-важни исторически забележителности. Потопихме се в предколедната атмосфера на Будапеща, всичко беше като една зимна приказка!“.

Надя Тончева е достоен наследник на казанлъшката музикална и песенна школа. Тя е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Започва своята кариера като вокалистка в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“, прави и някои от аранжиментите на групата. Гастролира като певица и пианистка в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Франция, САЩ, а в Мароко, на традиционните тържества в кралския двор концертира на една сцена с местни музикални изпълнители и мегазвездата Принс. В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. През 2015 г. участва със самостоятелен концерт в Париж, по повод откриване на българската експозиция в Лувъра, а през 2019 г. концертира в Синсинати, САЩ, по покана на българската общност. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“- Стара Загора.

Носител е на държавно отличие „Златен век“ – звезда за  принос към българската култура, а през 2022 г. бе удостоена с вписване в почетната книга на Казанлък за изключителни постижения в областта на музикалното изкуство, за дългогодишна изпълнителска и педагогическа дейност, за развитие, популяризиране и съхранение на българското и световното музикално наследство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram