Николай прожектира „Ваклуш“ 101 пъти. Засега

След като обиколи почти цяла България, гостува в Рим, Париж, Виена и Женева, документалният филм „Ваклуш“ на родения в Казанлък режисьор Николай Василев реализира своята 100-на прожекция. Тя бе в Пловдивския университет миналата седмица, а четири часа по-късно същия ден в кино „Одеон“ бе последната в София за тази година и 101-ва.

Лентата, посветена на 100-годишнината на духовния учител Ваклуш Толев, участва и в конкурсната програма на фестивала „Златен Ритон“, където ще бъде показана утре в Дом на киното в Пловдив.

Филмът на Николай Василев е с най-много публика в документалната секция на „София филм фест“ за тази година и се нареди на второ място за най-гледани документални филми на десетилетието в класацията на Националния филмов център. Той е сниман над 20 години – от 1998 до 2022 г., и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач. Определян е не просто като филм, а като разтърсващ разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Николай Василев е студент по режисура в Нов български университет, когато среща Ваклуш Толев. Толкова е впечатлен от този мъдрец, че веднага взима камера от университета и започва да търси всякакви поводи, за да го снима. Не е предполагал, че това ще продължи повече от 20 години. Още по-малко е знаел, че документалният му филм ще бъде посрещнат с толкова голям зрителски интерес.

Филмът бе показан в родния град на режисьора на 13 юни.

По материали на 24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram