Следователка укрила дела в Казанлък, разбрало се след пенсионирането й

Минка Русинова не само не придвижила документите към съда, но не предала и веществени доказателства

 

Тричленна комисия от окръжната прокуратура в Стара Загора и апелативен прокурор от Пловдив разследват дейността на следователка от Казанлък по сигнал, че укрила дела, пише „Труд”.

В понеделник и вторник миналата седмица четиримата прокурори претърсили кабинета на Минка Русинова от казанлъшката следствена служба. Те намерили в чекмеджетата и касата й стари дела, които тя не е придвижила по реда.

Имало 12 производства, които са прекратени от прокуратурата заради изтекла давност, защото Русинова не ги е предала там, обясниха запознати с разследването. Вероятно от съчувствие към колежката те добавиха, че делата са за случаи от края на 90-те години и не било изключено да са били „просто забравени в нейната тетрадка.“ Плюс това „потъналите“ папки не били от висок обществен интерес, повечето се отнасяли за дребни кражби.

В кабинета били открити и веществени доказателства за престъпления, които следователката не е предала при пенсионирането си в средата на май. По неофициална информация това били сравнително малки количества марихуана, но и оръжие, иззети от полицията при операции.

Комисията от прокурори тепърва ще проверява има ли данни за извършено от юристката престъпление. Нейни колеги коментираха, че е пенсионерка от 19 май, така че няма да има дисциплинарни последици от деянието й. Те допускат само, че ще й бъде отнето отличието „Почетен знак първа степен“, което й било връчено от ВСС, преди да се оттегли. /БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram