Показват скъпи и ценни накити от късното средновековие в музей „Искра“

От 8 август до 16 декември 2019 г. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде представена изложбата „Късносредновековни съкровища“ на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Тя представя над 240 експоната – едни от най-интересните и богатите съкровища от епохата на късното средновековие. Ще бъдат изложени накити от някои от най-важните съкровища, като тези от с. Бохот, Плевенско, от с. Боженица, Ботевградско, от с. Главановци, Берковско, от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от гр. Несебър, от гр. Царево, Бургаско, и от с. Василовци, Ломско.

Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големия през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализира в изработката на различни предмети с висока художествена стойност.
Изложбата “Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” ще бъде открита на 8 август от 17:30 ч. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък и ще може да бъде посетена до 16 декември.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram