Скараха се за организацията и авторството на фестивала на лавандулата в Чирпан

Спор за организацията и авторството на фестивала на лавандулата възникна в Чирпан. Досегашните организатори на празниците смятат, че ръководството на общината присвоява идеята и иззема инициативата им, обяви за Радио Стара Загора Нина Гергинова, основател на Празника на лавандулата в село Средно градище.

„Ще търсим всички законови начини, ще информираме всички държавни институции. Те могат да бъдат наши партньори, но не могат да изземат нашата инициатива. Това е присвояване на чужда идея.“, каза Гергинова.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов обясни, че идеята на общината е да направи фестивалът в международен, той да се разрасне с тридневна програма, а по европроект ще се кандидатства и за създаване на Музей на лавандулата в село Средно градище. Крачолов допълни, че идеята лавандуловите празници са по идея именно на местната инициативна група към община Чирпан.

„Когато има идея в обществена полза, смятам, че общината трябва да я подкрепи. От 2021 г. община Чирпан е регистрирала в патентно ведомство международен лавандулов фестивал. Ние сме го включили в 10-годишния план за развитието на общината в стратегията за култура и туризъм и това е желанието на хората, които са геренирирали тази идея, на лавандулопроизводителите и инициаторите“, каза Крачолов.

По думите му вече се работи активно и по тазгодишната програма на фестивала.

„Тази година за първи път ще бъде международен фестивал, ще бъде тридневен, ще се направи бъде в Средно градище, ще затворим фестивала в неделния ден, отново в Чирпан, като обмисляме как да вкараме и село Спасово, където има не малко насаждения на лавандула и има какво да покаже, има прекрасна етнографска къща, църква, изографисана от брата на Георги Данчов-Зографина“, разказа кметът на Чирпан. По думата му се подготвя и една изненада за фестивала. Съвместно с Университетът по хранителни технологии в Пловдив се разработва уникална лавандулова есенция.

В Чирпан ще бъде организиран и международен туристически форум. Вече са заявили участие над 14 туроператорски фирми.

„Така ще може да рекламираме региона на Чирпан като една много интересна и различна културна дестинация, гоним онази висока летва, която са поставили колегите  в Казанлък с Празника на розата“, каза още Ивайло Крачолов.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram