Седмият Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка“ ще се проведе на 11 август край Стара Загора

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще се проведе на 11 август 2012 г., в едноименната местност на Старозагорските минерални бани. Организаторите отчитат нарастващ интерес и брой на участниците, които ще се представят отново на 3 сцени на открито, а продължителността на програмата надвишава 27 часа. Общият брой на заявилите участие е 3500 души – 118 индивидуални изпълнители и 158 колектива от всички фолклорни области на България, както и група при Българското дружество от град Бердянск, Украйна.

Съборът е организиран за седми път от Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и местното кметство. Началото на програмата е в 9.00 часа, а официалното откриване е от 11.00 часа на І сцена.

В събора ще вземат участие групи, представящи народни традиции и обичаи, фолклорни певчески и

инструментални групи, танцови групи и ансамбли, и индивидуални изпълнители.

Председател на журито, което включва имена на изтъкнати певци, фолклористи и инструменталисти е проф. д-р Елена Кутева – директор и главен художествен ръководител на Академичния държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“.

Ще бъдат присъдени няколко награди, сред които Награда на Кмета на Община Стара Загора. Най-добре представилите се групи и участници ще бъдат отличени със специално изработени плакети „Богородична стъпка“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram