Седмина творци превземат Галерията с графика

Изложбата „Конферанс“ представя седем млади автори с 53 графични творби, обединени не само от техниката, но и от идеите и концепциите, които те разглеждат в творбите си. Авторите са различни и уникални в изказа си и затова избират името на изложбата да бъде „Конферанс“, тъй като думата обединява идеите им, но в смисъла ѝ се съдържа и представянето на всеки един от тях. Като самостоятелно изградени автори младите художници от години вече са познати имена извън страната ни. Имат множество международни и национални участия в изложби, биеналета, пленери и симпозиуми и награди в областта на графиката. И тъй като изявите им в чужбина надхвърлят изявите им в България, у тях се ражда идеята за тази изложба: да покажат и пред българската публика пътищата и търсенията си.
Инициатор на изложбата е художникът и преподавател по графика и история на изкуството в НГПИД „Акад.Дечко Узунов” – гр. Казанлък Елеонора Атанасова. Тя събира своите приятели от студентските години във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново и резултатът е една модерна по визия, изключително разнообразна като техники, социално ангажирана по тематика и изстрадана като отношение към изкуството изложба.
Изложбата е замислена като пътуваща. В началото на февруари тя гостува на Стара Загора – галерия „Лубор Байер“; на 09 април 2015 г. ще бъде представена във Велико Търново – Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

На 16 февруари 2015 г. /понеделник/ графичната изложба „Конферанс” ще бъде открита от 18 ч. в залата за временни изложби на Художествена Галерия – Казанлък!

За авторите:
Елеонора Атанасова от Казанлък, родена в София, завършва НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – гр. Казанлък ; ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Фак. Изобразителни изкуства , специалност: ИИ Живопис – Бакалавър при проф. Георги Стойков. През 2010г. специализира в Полша. Преподавала е изкуство и в Португалия. Множество самостоятелни изложби в страната и навън.
Александра Духлинска от Плевен, специалност Графика – ИИ във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Има над 15 общи изложби в страната и чужбина. Участвала е в съвместна работа с издателства, графично оформление, разработка на корици и илюстрации на над 12 литературни издания. Над 450 нейни творби са продадени в повече от 15 държави.
Илиана Чернаева от Плевен, Завършва Факултета по Изобразително Изкуство випуск- 2013,специалност бакалавър по Графика. Интересите ѝ в областта на изкуството са многостранни, като на този етап преобладава илюстрацията за деца.
Анелия Мартинчева от Свищов, завършила е професионална гимназия по керамика и мебелно производство, гр.Севлиево, графика във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, магистър по графика. Множество участия в общи изложби,конкурси и пленери.
Веселина Стоянова от Варна. Завършва средното си образоване в НГХНИ „Константин Преславски” гр.Варна в художествена паралелка с профил Графика. Обучава се във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” при Хр.Керин и през 2013г получава бакалавърска, а през 2014г. магистърска степен по ИИ „Графика”.
Мартина Лазарова от Велико Търново. През 2009г. завършва СОУ „Ем.Станев”, гр.В.Търново, паралелка изобразително изкуство. През 2013г. завършва ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий”, факултета по изобразителни изкуства, специалност Изящни изкуства – Графика, бакалавърска степен, а през 2014г. завършва магистратура.
Деян Карагогов от Ямбол. През 2004 г. завършва Националната Художествена Академия – специалност „Графика“ при проф. Хр. Стайков със степен магистър. През 2006 г. е приет като асистент в катедра „Графика” във ФИИ към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Работи главно в областта на литографията и преподава основните класически графични техники , както и прилагането на съвременните методи в областта на графиката.

За идеята:
„Изкуството е неизменна част от нашето съществуване. Така трябва да е за всяко мислещо човешко същество. То придава красота и финес на света около нас. Кара ни да бъдем в унисон с природата, чието съвършенство трябва да гоним. Щастливи сме да се наречем творци и да осмислям дните си по този начин.“ – споделят авторите.
На снимката: Елеонора Атанасова, Спектрален вътрешен анализ, литография, 30/50см.

Текст: Художествена галерия, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram