Светият Синод определи каталога с епископите-кандидати за нов Старозагорски митрополит

Светият Синод определи каталога с епископите-кандидати за нов Старозагорски митрополит. Това съобщиха от пресцентъра на Светия синод на Българската православна Църква. На своето заседание Светият синод разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП определи следния каталог на кандидати за митрополитски избор – Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

Предстои съгласно Устава на БПЦ-БП чл. 85 наместникът да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор.

На Епархийски избор епархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако Eпархийския избор бъде преценен като изрядно проведен в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе каноничния избор на който митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит./Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram