„Самаряни“-те стигнаха пълнолетие

 Сдружение „Самаряни“ отбелязва 18 години от създаването на Кризисен център днес.

„Посрещнали сме и сме осигурили защита и сигурност за 777 жени и деца, в „Самарянска къща“, от 2004 г. до сега… жени и деца, пострадали от насилие, доведени до състояние на безсилие, стрес, страх, емоционални и психични проблеми, несигурност, гняв, неверие… често от най-близките им хора – партньори, съпрузи, родители, настойници, членове на семейството, съквартиранти, съжители…, разказа за БТА Мария Данева ,координатор дейности „Публични инициативи“ в сдружението.

Тя изтъкна, че успешната дейност е реализирана съвместно с Община Стара Загора.
В Кризисния център работят социални експерти, психолози, юристи, доброволци. Изключително важно е значението и на дарителите, които подпомагат дейността им.
Кризисен център „Самарянска къща“ е с капацитет 15 места и е комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процесът на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ. В него основно се предоставят услуги с настаняване за срок от три месеца, като този срок може да бъде удължен до шест месеца, съобразно индивидуалните потребности на всеки един от настанените. На пострадалите лица се предоставя защитена среда и подслон, задоволяване на ежедневните базисни потребности, правно консултиране по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), социално и психологическо консултиране, припомни за БТА Мария Данева.
Днес празникът ще отбележат заедно 17 служители, 18 партньори, 39 индивидуални и 20 корпоративни дарители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram