Самарски: Общината платила 2 млн.лв. повече от планираните за издръжка на чиновниците й през м.г.

Сериозни отклонения в сумите в бюджета на Общината за миналата година разкриват от БСП в Казанлък

 

Общината планирала в бюджета за миналата година плащане на 88 000 лева лихви. От справка, поискана от БСП и предоставена й от администрацията, обаче, се вижда как са платени почти десет пъти повече средства за лихви – 725 564 лв.

„Размерът на лихвите приближава 1 млн.лева”, коментира като особено притеснителен факта Васил Самарски, председател на групата общински съветници от левицата на брифинг днес. Според него обстоятелството с лихвите е при основа от 9 000 000 дълг на Общината през 2014 г., а в края на годината в Бюджет 2015 кметът Стоянова предвижда дългът да е в размер на цели 11 000 000 лева, който ще остави на финала на мандата.

725 564 лв. е една твърде сериозна сума, която напред в годините ще расте”, допълни Самарски и разкри, че има още смущаващи факти, които са подчертано обезпокоителни.

„Разходите за издръжката на общинската администрация през 2014 г. са планирани в размер на 1 361 000 лева, а в края на годината се вижда, че са разходвани 3 150 000 лева”, изтъкна Васил Самарски и  поясни, че това е огромно разминаване, което се надява да има своето обяснения. За сравнение той посочи, че в предходния мандат средствата за чиновниците не са надскачали сумата от 800 хил.лева.

„Ще коментираме притеснителната реалност, когато Общинският съвет ще приема отчета на миналогодишния бюджет, по-важното е, че на 17 декември м.г. Общината актуализира бюджета и тогава управляващите не знаеха, че ще имат толкова големи разходи и толкова големи отклонения в разходите-едното отклонение е почти 1 500 000-2 000 000 лева, а другото с лихвите е с 600 000 повече. Ще има време в бъдеще да говорим и за други суми и разминавания”, обеща Васил Самарски.

„Каним се да обявим на обществеността наследството, което ще остави госпожа Стоянова на следващия кмет, ако се приеме новият бюджет за тази година, така както е направен проектът. Това не е бюджет на развитието, а на загробването. Ще се направи на места един асфалт без да се оправи канализацията, а ще го сложат като предизборен ход. Ние от БСП  сме „за” да се оправят улиците, където се ремонтира заедно с ВиК. Така, както бяха направени централните улици. Това не можем да го отречем, въпреки поправките, които се правеха впоследствие. Ако 4 000 000 лева за асфалт бъдат разпределени по корупционната схема, както това се прави със санирането, за което също ще дадем скоро пресконференция, то абсолютно безсмислено е да се хвърлят едни пари, които ще продължават да бъдат дълг и ние ще плащаме лихви над тях. Те не са наш доход, не са по европейски проекти, а са пари, на които дълго време ще плащаме лихви”.

Васил Самарски каза още, че в началото на мандата управлението на ГЕРБ в общината обещало финансова стабилизация и незадлъжнялост, а днес е факт точно обратната реалност.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram