Рядко срещано заболяване покосява млади хора, Сдружение настоява за повече права пред Здравната каса

Казанлъшката библиотека бе домакин на информационна кампания в подкрепа на болните от болестта на Бехтерев и техните близки, организирана от Сдружението, представящо засегнатите от  рядкото заболяване, от което страда около 0,6 до 1 % от населението на Земята. Около 30 хиляди българи живеят с тази диагноза. В Европа от болестта се лекуват над 600 000.
Регионаленият форум „Сега вече знаете”, чрез онлайн връзка, се провежда паралелно в няколко населени места в страната- Казанлък, Павел баня, Ямбол и Сливен, а мястото на семинара е в Хасково, където ревматологът от София – д-р Наталия Маринова и психологът Елена Атанасова разясняват за същността и последиците от това нелечимо заболяване . Десетки пожелали да гледат и слушат чрез системата за уебинар в регионалните библиотеки са част от тази информационна кампания. За съжаление, в Казанлък, където по неофициални данни има повече от 40 лекуващи се от това заболяване, нямаше интерес към беседата, а в отдел „Изкуство, за да се запознаят с проблемите на Сдружението, пристигнаха неколцина.
Събитието е част от националната информационна кампания в подкрепа на болните от болестта на Бехтерев и техните близки. Председателят на сдружението Живко Янков и юристът, специалист лекарствена политика – Асен Георгиев (фондация „Теодора Захариева“) отварят дискусия за
проблемите със Здравната каса.
Христо Стоянов, който е представителят на Казанлък на  Сдружението на болните от болестта на Бехтерев споделя, че вече диагностицираните хора се сблъскват с множество пречки, които намаляват възможностите за нормален живот – недостатъчна рехабилитаиця, неправилно резпределение на ревматолозите в страната, непълен спектър на медикаменти за лечение и др. Цената на лекарствата за лечение, отпускани от здравната каса, възлизат на над 2000 лв. месечно и се предоставят напълно безплатно за пациентите, казва още Христов. Заболяването е много коварно, защото засяга хора между 18-35 г., все в трудоспособна възраст.
Основните прояви на болестта на Бехтерев са болките и постепенното ограничаване подвижността на гръбначния стълб. Правилното и ранно лечение може да облекчи болката и да предотврати или забави развитието на физическите деформации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram