Рухна бившето училище „Лалчо Чешмеджиев“

Започна събарянето на сградата на бившето помощно училище „Димитър Андреев“ в Казанлък.  Тя се намира върху площ малко над 9 000 кв.метра и бе продадена заедно с огромния двор от Общината на търг в края на м.г.

Началната тръжна цена бе 390 хил.лева, но Пресс тв не успя да научи от продавача крайната цена, на която е придобито училището и двора му от клиента, както и коя е фирмата-купувач.

Школото, носещо и името „Лалчо Чешмеджиев“ в по-ранни години, бе държавна собственост, но държавата го преотстъпи безвъзмездно на Община Казанлък в средата на 2012 г.

На мястото на бившето училище „трябваше да бъде изграден Център за обществена подкрепа на деца и семейства, според кмета Галина Стоянова тогава. Създаването на такъв център в Казанлък бе заложено в Областната стратегия за развитието на социалните услуги, а бившето училище, разполагащо с добра сградна база и обширен двор, бе особено подходящо за тази цел, коментираха кметът Галина Стоянова и областният управител Недяло Недялков по време на церемониалното прехвърляне на собствеността на Общината.

През есента, обаче, на същата 2012 г. пожар пламна по неизвестни причини в сградата на школото и й нанесе тежки поражения. Извършителят не беше открит. Това бе вторият огън, който причини щети по сградния фонд, първият лумна през 2011 г. и пак не бе установен виновникът.

Миналото лято от Общината се отказаха от намеренията да съграждат на мястото на горялото училище Център за обществена подкрепа и решиха да продават новата си собственост, като изтъкнаха аргумента, че имат да попълват общинската хазна със свежи пари, за да компенсират кредита от 4 млн.лева, теглен за обезщетението на фирма „Тракия трейд“, която осъди властта за „дупката“ на бившето Инфекциозно отдление. На Общинския съвет бе предложена за близо 10-те декара площ и сградата да определи начална тръжна цена от 390 хил.лева, а старейшините я гласуваха.

Съседи, любопитни очевидци на навлизането на строителнатата техника днес в обекта, коментираха, че са чули, че ще се строи или старчески дом или жилищен комплекс на мястото на училище „Димитър Андреев“. Пикантни слухове се носят от няколко месеца насам из града относно новите собственици на парцела и вече несъществущата от няколко часа училищна сграда в него.  Спряга се името на висш чиновник от Общината и възможен конфликт на интереси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram