Русофили в бездействие. Ангел Попов отказва отговори на журналисти

Не са ясни имената на казанлъшките участници в Областния съвет на Движение „Русофили“, който ще бъде учреден утре вечер в Стара Загора.

Квотата за местната организация е пет човека, но пред Пресс ТВ координаторът Ангел Попов каза, че имало още 24 часа време да мислят и отказа да обяви имена. Пак според него имало решение, взето на събрание, кои да са казанлъшките представители. За такова събрание, обаче, не можаха да си спомнят членове на движението и на управителното му тяло.

На въпрос на наш репортер по телефона кога е проведено събранието, Ангел Попов се оказа много зает да отговори и приключи връзката. Той отказа отговори и на други въпроси за състоянието на структурата тук, чиято дейност е нулева.

Повече информация за предстоящото учредяване утре в областния град даде Пенчо Зулчев, зам.-председател на Националното движение „Русофили“, с когото се свърза екипът ни.

По данни от тази вечер на Зулчев във форума ще участват освен Ангел Попов още и Донка Симеонова, колегата й от Общинския съвет на Казанлък, от групата на БСП- 67-годишният Петър Митев, който влезе в местния парламент по т.нар. феномен 26х26 и още един човек, чието име не можа да цитира по памет.

Пенчо Зулчев не отрече, че в организацията на казанлъшките русофили дейността е пасивна и че се налага спешно събрание, на което да бъде обновено ръководството. Чувствала се остра нужда от повишаване на членската маса, както и тя да приеме млади и активни хора.

Движението си е поставило амбициозни цели за реализирането на широк информационен, научен, културен и духовен взаимообмен между България и Русия и утвърждаване на общия славяно-православен културно-цивилизационен модел на  развитие в съвременния многополюсен свят.

В Казанлък до скоро начело на русофилите беше 80-годишният социалист Георги Захариев, но поради възрастта си той се оттегли и днес е почетен председател. В управителния орган членуват 74-годишният Минчо Попов, на позицията председател, пенсионерът Ангел Попов-главен координатор и Донка Симеонова, която е най-младият член на ръководството.

Градът на розите, освен че приема националния събор на приятелите на Русия всяка есен на язовир Копринка, е познат като родния град на певците от групата „Грамофон“ и има сериозно русофилско представителство не само заради стотиците казанлъчани, учили в бившия СССР.

Местното движение „Русофили“ на този фон е със затихнали функции, никаква дейност и инициативи, макар че има да изпълнява решения на националния съвет, които освен амбициозни са и предписани като задачи в Стратегията 2012-2016 година.

Учредяването на Областния съвет в Стара Загора утре е от 18:00 часа в Бухчевата къща. Свои представители пращат Чирпан, Мъглиж, Раднево, Братя Даскалови, Гълъбово, Павел баня, Гурково, Николаево и чирпанското село Рупките.

На учредяването ще присъства и зам.-председателят на Национално движение „Русофили“ Пенчо Зулчев.

На снимките: горе-Ангел Попов, координатор на казанлъшката структура на русофилите, долу– Пенчо Зулчев, зам.-председател на Националното движение „Русофили

Зулчев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram