Руският посланик положи цветя на паметника Шипка ден преди Трети март

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова положи цветя на Паметника на връх Шипка, ден преди честването на националния ни празник Трети март. 

Дипломатката се качи на Шипка днес, давайки по този начин знак, че няма да се появи на официалната дата наред с родните ни политици.

Утре на Шипка се очаква да пристигне премиерът Кирил Петков.

Това пък означава, че президентът Румен Радев няма да участва в тържествата на върха.

Митрофанова положи цветя на Паметника на Свободата -мемориал, издигнат в памет на загиналите в Руско-турската война от 1877. На церемонията присъстваше ръководителят на Руския дом в София, ръководителят на представителството на Росотрудничество в България Олга Широкова.

Снимките на посланичката на Шипка дадоха повод за предположения, че Митрофанова може да е предпочела да почете загиналите в руско-турската война, като избягва среща с премиера Кирил Петков заради войната в Украйна.   

Заради руската военна инвазия в Украйна общественици поискаха да бъдат бойкотирани тържествата за Трети март, а партии и неправителствени организации настояха България да изгони руския посланик Елеонора Митрофанова.

Европосланиците пък се заканиха да бойкотират дипломатката на тържествената заря-проверка утре в столицата.  

Преди дни в присъствието на посланика на Украйна Виталий Москаленко, посланиците на страните от Европейския съюз в България се събраха в резиденцията на Франция, която в момента председателства ЕС, за да изразят своята единодушна солидарност с Украйна. Всички те държаха флага на Украйна. 

Трети март трябва да бъде отбелязан, но по възможно най-минорен начин, без фойерверки, защото те са над Украйна. Празникът не трябва да бъде орязван от историята, защото чрез него се връщаме на картата на света“, заяви историкът проф. Пламен Петров..

„Трети март не може да намери съгласието на нацията. Той не обединява, а разделя нацията. Този ден трябва да остане като ден за размисъл за загиналите хора. Не мисля, че има предателство, ако се мисли за нов национален празник“, посочи още проф. Павлов.

Партията на бившия здравен министър Петър Москов „Консервативно обединение на десницата“ (КОД) поиска правителството да отмени тазгодишното честване на 3 март заради инвазията на Русия в Украйна. Заради традиционните венци и речи в знак на благодарност към руските войски, чиито наследници днес водят агресивна война в Украйна, се надигнаха множество гласове празникът да не се отбележи, или поне да не протече по обичайния начин.

Председателят на парламента Никола Минчев посочи: „Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините.“ Той допълни, че няма да се качва на връх Шипка, но ще участва в честванията в столицата.

Вицепремиерът Корнелия Нинова, лидер на БСП, заяви, че от левицата призовават да не се използват съвременните събития и случващото се сега, за да се отказваме и зачертаваме историята си. Тя посочи, че на Трети март в Руско-турската освободителна война, освен руснаци са участвали още украинци, финландци и други.

Мнението на Огнян Минчев е: „На този етап Трети март остава все още български национален празник и той не може да не бъде празнуван като официален празник. Но официалните тържества, свързани с Трети март като национален празник, трябва да носят акцент върху това, че за свободата на България са загинали хиляди руски, украински, финландски и други бойци. И че Руската империя не носи монополната заслуга за това което се е случило в процеса на освобождението на България. И че българската благодарност трябва да бъде насочена към всички онези, които са загубили живота си или са положили извънредни усилия за българското освобождение – руси, украинци, финландци и други“.

Историкът Светослав Живков е категоричен: „Трети март трябва да бъде отбелязан по официалния ред – с тържествена заря проверка на площад „Народно събрание“. В никакъв случай не бива да се допуска дори прикрита пропаганда на Путиновия режим под маската на русофилството. Съзнавам, че е трудно да се избегнат всякакви подобни форми, предвид, че в честването се включват неправителствени организации и отделни граждани“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram