Румен Денев, Валери Станков и Борис Христов мерят изящното си слово за Яворовата награда

За 55-ти път на 13 януари в Чирпан ще бъдат открити „Яворовите януарски дни“, които са посветени на 145 години от рождението на поета. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА кметът на общината Ивайло Крачолов.

„За трети път за 55-годишната история от отбелязването на „Яворовите януарски дни“, те се провеждат под патронажа на Министерство на културата“.

Мотото на тазгодишното издание е „Яворов – световен поет“.

„Освен предстоящото отбелязване в периода от 13 до 26 януари, ние подготвяме амбициозна програма и за цялата година, която да бъде по повод 145 години от раждането на Пейо Яворов“, посочи кметът.

Тази година традиционният Яворов огън на поезията, който от 2009 година се запалва в  родния му дом, ще бъде запален от възпитаниците на Средно училище „П. К. Яворов“ в Чирпан Спас Ангелов и Мелиса Алиосман и пренесен до едноименния парк, в който се издига паметникът на Яворов от шестима ученици от Чирпан, носители на национални и международни награди.

На тържествената вечер слово за Яворов ще произнесе член-кореспондентът на Българска академия на науките д-р Иван Гранитски.

В първата вечер ще бъде обявен и тазгодишният носител на Националната Яворова литературна награда, която се връчва на всеки пет години. Тази година за призът са номинирани казанлъчанинът Румен Денев, Валери Станков и Борис Христов. Лауреатът е избран от експертно жури с председател проф. Михаил Неделчев и членове проф. Иван Станков, проф. Пламен Дойнов, проф. Димитър Михаилов и Тодор Иванов.

Първата вечер ще завърши с концерти на Мартина Табакова – пиано, Кристиян Чернев – виолончело и Зорница Иларионова- цигулка, и на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева.

На следващия ден, 14 януари, ще се проведе кръгла маса „Хайдушките ни копнения“ с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Димитър Михайлов, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова, Катя Зографова и Трифон Митев.

В програмата е включено също откриване на изложба на участниците в Единадесетия национален конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ и награждаване на отличените, както и връчване на победителите в Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram