Въпреки брожението на голямодряновци, РИОСВ пусна цеха за формалин

С мълчаливо присъствие пред Регионална инспекция по околната среда и водите в Стара Загора разтревожени жители от казанлъшкото село Голямо Дряново се противопоставиха на намерението на Инспекцията да даде „зелена светлина“ за създаването на нова химическо производство на базираното край павелбанското село Горно Сахране „Кастамону България” АД.

Час по-рано – в 10 часа, преди началото на заседанието на експертната комисия, голямодряновци изразиха брожението си безмълвно, но въпреки това само с три гласа „против“ срещу 11 „за“ разрешението за изграждане на химическото производство бе дадено.

От Гражданския инициативен комитет се тревожат, че в Розовата долина въпросното производство ще застраши екосистемата и здравето на хората.

Над 600 подписа бяха събрани само за ден през миналата седмица срещу намеренията на частна фирма да изгради инсталация за производство на формалин. Бе инициирана и онлайн петиция, подкрепена от над 500 души.

Според протестиращите предвижда се капацитетът на инсталацията за производство на формалин с концентрация до 60% да бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона годишно. Формалинът и готовите смоли ще се съхраняват в надземни резервоари с различен обем.
Днес РИОСВ – Стара Загора разгледа и прие изготвения доклад по Оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение, макар под прозорците на екоинспекцията да се противопоставиха мълчаливо.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram