Ром на цигански

Един от най-тачените и стари празници сред ромите е Банго Васил.
Ромите от казанлъшкия квартал Кармен, отбелязват празника, но както те самите споделиха, много по скромно, за разлика от предходните години.

Историците отдавна лансират теорията, че началото на циганските номадски племена идва от Индия и най-вече може би от провинцията Пенджаб. В античността са считали циганите за гадатели от където идва и името им от старогръцки асиганос означавало гадател, но не всички притежавали тази дарба. Счита се, че дори прословутите делфийски пророци от планината Парнас са имали нещо общо с асиганос. Какво означава и думата ром на цигански.

На връх празника си ромите в Казанлък се оплакоха, че махалата е много мръсна, а те изхвърляли боклуци извън контейнерите тъй като те били малко.

Макар и на празника ромите работиха, като част от тях сменяха сами подкови на кон. Животно, което за тях е по-ценно от колата, дори и от жената.

В съвременния български език има дума, която се счита, че е с цигански произход и която е изключително много разпространена. Това е думата гадже, като в миналото е означавала нециганин като с нея в много случай се определяли хора извън етноса.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram