Романът „Под игото“ и Даниел Стийл оглавиха предпочитанията на читателите за 2015 г.

Романът „Под игото“ на Иван Вазов е сред най-търсените и заемани книги за 2015 г., показва годишен отчет за предпочитанията към авторите и техните прозведения в Общинската библиотека „Искра“. Следват „Дневникът на един дръндьо“ от Джеф Кини и „Детективи с машина на времето“ на Фабин Ленк. В класацията ТОП 20 на най-търсените от казанлъчани книги са още „Пет приказки“ от Валери Петров, „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас, „Изборът“ от Кийра Кас, „Дар“ от Мерилин Кей, “ До Чикаго и назад“ Ал. Константинов и др. „Разкази“ на Йордан Йовков, „Патиланци“ Ран Босилек и „Тютюн“ от Димитър Димов са сред най-поръчваните книги в заемната.

Авторката на романтични романи Даниел Стийл  е с най-много предпочитания и общо  1338 прочитания. Следват Нора Робърт и Сандра Браун. Най-харесваният български автор е класикът Иван Вазов, следван от Александра Маринина и Елин Пелин.

Най-четящият посетител на библиотеката се казва Румен Русев. През годината той е прочел 234 книги. С над 200 книги от заемната се отчитат още два от редовните читатели на ОБ „Искра“. От общо 63 активни абонати, едва 17 са мъже. Дамите продължават да бъдат повече и по-редовно четящи.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram