РЗИ проверява водата в Стара Загора, има отклонения в качеството

Във връзка с множество подадени сигнали в РЗИ – Стара Загора относно влошеното качество на питейната вода в град Стара Загора, от Инспекцията съобщават, че извършва регулярен мониторинг при крана на потребителя на територията на област Стара Загора. В периода 26 септември – 30 септември, служители на РЗИ – Стара Загора са взели проби от 11 пункта в Стара Загора, разположени в различни зони за водоснабдяване в града. 

В три от пунктовете резултатите от направения анализ са показали отклонения от изискванията за качеството на водата по микробиологични показатели, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. За предприемане на незабавни мерки са издадени две предписания до „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора. 

В условията на извършване на строително-ремонтни дейности по водоснабдителната мрежа на територията на Стара Загора, Регионална здравна инспекция е изискало от „ВиК“ ЕООД – Стара Загора информация, относно предприетите конкретни действия по отношение на качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. 

В отговор на писмото от „Водоснабдяване и канализация“ са уверили, че се спазват всички мерки както от страна на държавното водоснабдително дружество, така и от фирмите изпълнители на строителните дейности. 

На 3 и 4 октомври от РЗИ – Стара Загора са извършили повторен мониторинг за проследяване на качеството на водата, предоставяна на населението в град Стара Загора. Към настоящия момент отклонения не са констатирани. 

 Във връзка със създалата се обстановка, относно извършване на строително-ремонтни дейности по водоснабдителната мрежа в Стара Загора, от РЗИ уверяват, че ще продължи да осъществява засилен контрол на качеството на водата, предназначена за питейно битови цели в областта.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram