В ТЕЦ „Марица изток“ 2 синдикални членове са в протестна готовност

Членовете на КНСБ при ТЕЦ „Марица изток“ 2 са в протестна готовност. Това съобщи за БТА Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ “Марица изток 2“. Той каза, че настояват за връщане на Плана за възстановяване и устойчивост в България и преразглеждане, поради форсмажорни обстоятелства. Дяков допълни, че Териториалните планове за справедлив преход за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, „които са все още в работен вариант“ също трябва да бъдат преразгледани. 

Председателят на КНСБ в дружеството припомни, че “беше договорено намаление на въглеродните емисии от топлоелектрически централи на въглища до 2026 година с 40 на сто“. По думите му е самоубийство закриването на въглищни мощности в толкова кратки срокове.

Дяков подчерта, че в момента се изчаква дали ще бъде сформирано ново правителство в рамките на 48-ия парламент и да бъдат водени разговори с новия министър на енергетиката.

ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от четирите електроцентрали в комплекс „Марица изток”, който е разположен в югоизточната част на страната. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД. Централата се състои от осем генериращи блока.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram