Рекордно дълга е тази година кампанията на розобера

Рекордно дълго, 32, дена продължи розобера в Казанлък през 2014-та година. Анализ на цялата кампания ще бъде направен официално в края на следващата седмица от местния Институт по розата и етеричномаслените култури.
Въпреки прогнозите за кратък розобер, от максимум 20 дена през тази година, се оказва, че той е с рекордна продължителност.
Причините за първоначалните прогнози са лошото време, съпътствано от ниски температури и почти ежедневни дъждове през месец май.
Експертите дори бяха категорични, че за празника на розата, розоберът ще е приключил. Тъкмо лошото време е причина за продължителна кампания.
Розовите пъпки разцъфваха по – бавно и започналото събиране на цветовете на 12-ти май  продължи до 12-ти юни, период на кампанията, нерегистриран през последните поне 5 години.
В розовите градини в самите поли на Балкана розоберът продължава, макар и не толкова интензивно. Анализ за качеството на реколтата през 2014-та година ще представи ръководителят на казанлъшкия Институт по розата доц. Васил Базитов по време на среща на розопроизводители, която се планира да се проведе в Казанлък на 21-ви юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram