Разноликият образ на морето на Георги Баев показват в Галерията

Платната на световно известния бургаски художник Георги Баев / 9 ноември 1924г. – 18 февруари 2007г./ са подредени в Галерията и очакват своята публика.
Датирани от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, маслените пейзажи представят морето такова, каквото е било във виталното въображение на артиста. Синьо-зелената дълбока вода, слята със зелено-синьото дълбоко на небето, причудливите силуети на червените лодки по пустия бряг, старите гемии, полегнали на плажа… Морето и брега сами, без присъствието на хора. Нито един човешки силует, дори рибарите са превърнати в риби, струпани на пясъка. Морската природа сама, с многоликото си лице, с изумителните си багри, с романтиката и лиризма на утрата и вечерите. Чисти пейзажи, неутежнени от символи – само цветове и форми, в които се усеща вглъбението при заставане пред гледката. Човекът е винаги отсам, той е гледащият. И докато гледа, морето го привлича, приема, поглъща, разтваря в себе си. Картините предизвикват това усещане – като лице, което не те вика, а меко те приканва. Дълбокият свят и разноликият образ на морето, поднесени ни от един майстор на четката, какъвто е Георги Баев.
В юбилейната изложба на художника са включени и два акварела от 83-та година – „Бариери”, които носят различни, вече социални послания.
Експозицията с платна на известния маринист е съвместно дело на бургаската галерия „Петко Задгорски” и Художествена галерия – Казанлък.
Да не пропускаме контакта с картините на Георги Баев, с морето и с голямото изкуство на един български художник.

Изложбата бе открита снощи.108017

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram