Първи фолклорен фестивал за Голяма Богородица в Шипка

През 2023 година фестивалът ще се проведе на 12.08.2023г. в рамките на Богородични празници – Шипка 2023. Организатори на проявата са Община Казанлък и кметство гр. Шипка.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България; да представи богатството и пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да се съхрани и предаде духовното културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни; да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално- песенно изкуство в съвременния живот и да предоставя възможност на многобройните колективи за обществено признание; да насърчава приемствеността на традициите и активното участие на младото поколение.

Във фестивала могат да се включат всички групи, състави, оркестри, клубове, ансамбли, индивидуални изпълнители и др., които представят българския фолклор. Няма ограничение за възрастта на участниците. Записването е до 07.08. 2023г.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури. Конкурсът ще се проведе на открита сцена на централния площад в град Шипка.

Най-малките участници при певци, танцьори, инструменталисти и камерни състави са в групата от 7 до 12 години. Следват – 12 до 18 години и над 18 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram