Първи градски автопоход с участието на всички училища, които носят имена на утвърдени поети и писатели от Стара Загора

В Деня за почит към светите братя Кирил и Методий  – 11 май, екипът на проект „Към светли бъднини“ организира първия градски АВТОПОХОД с участието на всички училища, които носят имена на утвърдени поети и писатели от Стара Загора. Инициативата се изпълнява с любезното съдействие и подкрепа на Регионалното управление на образованието. В автопохода ще се включат Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“, IV ОУ „Кирил Христов“, IX ОУ „Веселин Ханчев“, XI OУ „Николай Лилиев“ и ОУ „Георги Райчев“. В обиколката ще участват общо 30 пътешественици от основната образователна степен. Всяко учебно заведение ще излъчи специално подбран екип от 5 до 6 ученици. За тях участието в автопохода ще бъде награда, поощрение за отличен успех или постигнати добри резултати в олимпиади, спортни състезания и конкурси.

Вече са определени и екипите от ученици и учители, които ще посрещнат автотуристите в своето училище. Към приветствието за „добре дошли“, те ще добавят разказ за неговата история и за постиженията си, с които се гордеят. За гостите ще бъдат изпълнени произведения или откъси от творби на авторите – патрони на съответните училища. Децата ще си разменят подаръци, а в двора на всяко учебно заведение ще бъдат засадени млади брезички – като символ и спомен за събитието. Директорите на ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Веселин Ханчев“, ОУ „Николай Лилиев“, ОУ „Кирил Христов“ и Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ ще получат специални грамоти за участие в първия градски автопоход на образователните институции с имена на утвърдени творци от Стара Загора.

Инициативата „Към светли бъднини“ надгражда вече изпълнени проекти и прехвърлени мостове между литературните институции от региона. Нестандартната, иновативна идея за автопохода се изпълнява с партньорската подкрепа на Къща музей „Гео Милев“, Музей „Литературна Стара Загора“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“. 

В Деня за честване на св. св. Кирил и Методий и в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, инициативата провокира интересите на младите хора към богатата книжовна история на Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *