Първа награда получи Румен Денев за „Нощен остров“ в конкурса „Морето“

Над 150 са участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс „Морето“. Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя в Ахтопол, в новото артистично пространство на „Галера ah gallery“, на ул. „Св.Никола“1.

Наградите бяха връчени в категориите „Проза“ и „Поезия“, както и специални награди, каза организаторът Катя Съева:

„В категория „Поезия” първата награда връчихме на Румен Денев, от Казанлък, за „Нощен остров“. Той получи и  парична премия от 300 лв. и плакет.
Две втори награди присъдихме на  Димитър Гачев, от Пловдив /” Гларусите в градовете без море..”; „Човек не е излизал от водата…”; „Почти момичешки бедра…”/ – с уикенд за двама в Ахтопол и плакет, както и Ина Иванова, също от  Пловдив /”Море до къщата с пелин пред прага…”; „Поради седефа на пръстите ти докато спиш…”/ – уикенд за двама в Ахтопол и плакет
3 награда – Недялка Георгиева, гр. Асеновград  /”Лято”/  – парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди в категорията „Поезия“ – плакет за Асан Хаджипехливанов, Плевен / „Плетачки на рибарски мрежи“/

Награда – от “Галерaah gallery” – Петя Павлова , Русе /“На ръба на земята“/, картина на художника Тихомир Витков и грамота
Специална–от “Галерa ah gallery” – Валентина Дончева ,  Габрово /“Привечер“/, картина на художника Тихомир Витков и грамота

Категория „ Проза”:
1 награда – Ангел Иванов,  Габрово /”Морето в него”/ – парична премия от 300 лв. и плакет
И в тази категория има две награди – за  Йохан Девлетян, гр. Пловдив /”Бункерът”/ – – уикенд за двама в Ахтопол  и плакет. Втората е за Джеки Стоев,   София /”Историята на едно научно откритие”/ – уикенд за двама в Ахтопол и плакет. 
3 награда – Милен Нанков,  Ловеч  /”Море, делфини, сирени и още нещо”/ – парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди:

Плакет – Екатерина Григорова,  град Добринище /”Морето тук”/
Награда от “Галера ah gallery” – Иван Стоилов,  Димитровград  /”Той и Тя”/ – картина на художника Тихомир Витков и грамота
Награда от “Галерa ah gallery” – Дияна Димитрова,  Варна /“Юли“/ – – картина на художника Тихомир Витков и грамота. 

*Автор на плакетите е художникът Тихомир Витков

По-рано днес за БНР Бургас Катя Съева сподели:

„Има участници от цялата страна, включително конкурсът  се разраства и извън границите на България.  Журито, което разгледа, прочете и оцени творбите на авторите е в състав Митко Новков – председател, и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова.  През тази година трябва да отбележа, че има доста млади автори, които участват в конкурса, което е похвално за интереса към литературата. С всяко изминало издание участват при нас все по-утвърдени имена.  
Официалното награждаване ще бъде тази вечер.  Във връзка с обявените нови ограничителни противоепидемични мерки се наложи да променим и мястото на провеждането на това събитие, затова мястото е на открито, „Галера ah gallery“. Това е едно много артистично и притегателно място за всички творци.
За съжаление трябваше и да редуцираме предварително подготвената и обявена програма, в която бяха включени откриване на изложба и джаз концертът, които винаги съпътстват събитието, пак ще ги има, но за по-малко присъстващи,  защото  трябва да спазваме мерките. Наградените автори и произведения ще бъдат публикувани в страницата на сдружение „Лумен“ и rakurs.bg“,  допълни тя. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram