Проф. Томислав Байнов и Ивайла Кирова с концерт в Казанлък на 31 октомври

След изключително успешното турне на осем рояла, 16 пианисти, 32 ръце, виртуозът на клавирното изкуство професор Томислав Байнов се завръща отново на българска сцена. Този път в дует. Ще му партнира изявената пианистка Ивайла Кирова.
Двамата ще поднесат на българската публика неповторимо музикално изживяване. Планувани са концерти в четири български града: София, Стара Загора, Казанлък и Велико Търново. В града на розите двамата виртуози ще свирят в Исторически музей „Искра“ на 31 октомври / петък/ от 18.30 часа. Входът е свободен.
В програмата са включени творби, соло и дует на: Фр. Шуберт, С. Рахманинов, П. Владигеров, А. Пиацола, Й. Крушев, И. Кирова и Т. Байнов.

Ивайла Кирова живее в Германия от 1999г., след като е поканена за доцент по пиано от Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен. Инициатор е за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“.
Има издадени 4 компактдиска, както и собствени композиции, стихосбирка, песни по стихотворения на известни български поети като Елисавета Багряна, Дора Габе, Леда Милева, Ран Босилек и др.
През 2015 г. получава награда като солист на концертния фестивал „Bel Canto“ в Куала Лумпур. През 2016 г. американската звукозаписна компания Con Brio Recordings издава диск с нейни записи на българска камерна музика (World Premiere Recording,CBR21653). Ивайла Кирова е артист на Steinway Sons.

Томислав Байнов е завършил Софийското музикално училище и Софийската консерватория. След 1981 г. напуска България. Завършва Висшето училище за музика в Тросинген, Германия, където в момента е професор. Основател е на клавирен ансамбъл „Байнов“. Създател е на „Общество за развитие на свиренето на пиано на няколко ръце“, председател на „Международния клавирен конкурс за изпълнения на шест ръце“. Прави майсторски класове по целия свят – в Германия, Италия, България, Гърция, Китай, Южна Корея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram