Проф. д-р Милена Георгиева ще е куратор на „Женското присъствие в българската култура“

Художествена галерия, Казанлък подготвя временна експозиция „Женското присъствие в българската култура“ с куратор проф. Милена Георгиева, съобщи директорът на културния институт изкуствоведът д-р ламен Петров. 

Проф. д-р Милена Георгиева има казанлъшка връзка, тя е племенница на известната местна гинеколожка д-р Невена Балабанова. Почетен член е на УС на фондация “Чудомир“ в Казанлък.

Тя е научен работник от 1983 г. в Института за изследване на изкуствата, сектор Изобразителни изкуства, история и теория на българското изобразително изкуство, изкуството на сърби, хървати и словенци, модернизъм от първата половина на ХХ век, художествен живот, карикатура, бохемска култура, атрибуции на художествени произведения, музеология. Професор е от 2012 г.

Проф. Георгиева има богата научна дейност и множество публикации, монографии, албуми. Сред тях са „Съюзът на южнославянските художници „Лада”. Българските художници на южнославянските изложби“, „Южнославянски диалози на модернизма. Българското изкуство и изкуството на Сърбия, Хърватско и Словения 1904-1912“, „Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков“, „Чудомир на 110 години. Нашенци“.

Автор е на множество студии и статии в специализирани научни издания у нас и в чужбина.

Проф. Георгиева е научен ръководител е на докторанти по изкуствознание и изобразителни изкуства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram