Протести спасяват Художествената гимназия от закриване

Преподаватели и ученици на прочутата с постиженията си и история казанлъшка Художествена гимназия, подкрепени от будната казанлъшка общественост, успяват да спасят единственото по рода си национално училище, обучаващо таланти в областта на изобразителното изкуство, дизайна и лютиерството, с мощта атака срещу държавно решение от 1999 година. Есенните месеци са изключително тежки за художествените училища в страната. В Държавен вестник излиза Постановление на МС №204/11.11.1999 г. за тяхното закриване. Законовият акт обаче вдига хиляди гласове против и в подкрепа за продължаване на тяхната дейност, независимо от чиновническите решения.

Благодарение на ентусиазма и настойчивостта на учители и ученици от казанлъшката Художествена гимназия са събрани 32 хиляди подписа за запазването й.  Местна автобусна фирма осигурява безплатния транспорт за протестиращите, а видни казанлъчани слагат имената си в подписката за запазването на училището в града на розите. В този ден – 16 декември, преди 22 години, представители на тогавашното Средно художествено училище „Дечко Узунов“ участват в големия протестен митинг и шествие пред Президенството в София под надслов „Не рисувайте съдбата ни, ние можем сами!”

Всеобщата реакция успява и до закриване на гимназията, и останалите художествени училища, не се стига. Те са спасени.

Школото преминава на подчинение на Министерството на образованието и се преименува на Професионална гимназия за промишлени форми „Академик Дечко Узунов” (ПГПФ”Акад.Д.Узунов), а от 2003 г. става Професионална гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов” (ПГПИ”Акад.Д.Узунов). От 2007 година вече е Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram