Пролетен вирус с кашлица и хрема

Пролетни вируси върлуват в Пловдив и областта. Масово оплакванията са от хрема, кашлица, болки в гърлото и обща интоксикация. Някои вдигат температура – над 38 градуса, други се оплакват от дразнене и възпаление на очите. Част от пациентите са със стомашно неразположение и разстройство. След грипа има и много случаи на синузит.

Времето е променливо и има коктейл от зарази. Става дума за респираторни, адено, риновируси, които засягат дихателните пътища, обясняват общопрактикуващи лекари. За разлика от грипа, болестта протича по-леко. Продължава около седмица, като острата фаса трае между 3 и 5 дни. Поваля повече възрастни, отколкото деца.

Лекарите съветват още при първите симптоми да се потърси медицинска помощ и да не се ходи на работа, а децата – на училище. Ако лечението започне веднага, са достатъчни традиционните препарати, съдържащи парацетамол и витамин С.

След зимата имунитетът е отслабнал. Затова трябва да се пазим – да избягваме контакт с болни, да си мием често ръцете и да избягваме да пипаме лицето и устата си. Добре е също да се консумират повече подове и да излизаме сред природата. Топли чайове и лимон също помагат, съветват лекарите.

plovdivnow.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram