Прокуратурата: 14 са осъдените за незаконна сеч

По данни на кметовете на Розово, Средногорово, Горно Черковище, Горно Изворово и град Крън, които присъстваха на среща между полиция, ръководството на ТП „Държавно горско стопанство“ – Казанлък и общинска администрация,  дърводобивните фирми не спазват разрешенията за тонаж, не пазят пътищата и мостовете.

В с. Ясеново мостът е затворен, защото вече е разбит от тежката техника и се налага да бъде възстановен със средства от общинския бюджет в размер на 60 хиляди лева. В момента обаче камионите минават през селото и тъй като пътищата не са подходящи за високия тонаж на камионите, причиняват щети върху ВиК-мрежата в селото. В Розово положението също не е добро – там мостът също се разбива от тежкотоварните машини, превозващи дървесина, алармира кметът на селото Теодора Георгиева. Тя поиска маршрутът на камионите, извозващи дървесината, да се съгласува с кметовете на населени места, което бе подкрепено от кметовете на селата Горно Изворово, Горно Черковище, Средногорово и град Крън.
Поради разрушените канавки на пътищата пък се образуват водосбори, които заливат пътищата и създават проблеми като появилите се преди 10 дни в западната част на града високи води от селата Шейново, Хаджи Димитрово и Крън.
По думите на Тошо Петров, директор на ТП „Държавно горско стопанство-Казанлък“, вече е създаден дежурен екип, който разполага с високопроходима техника и ще може да осъществява контрол и да прави проверки на място при подаден сигнал за нарушения.
По информация на Христо Петров, прокурор в Районна прокуратура – Казанлък през 2014 г. 107 са били преписките за незаконна сеч, като 14 лица са осъдени.
Според Павлин Коцев, началник-сектор „Охранителна полиция“ при РУ „Полиция“ – Казанлък ситуацията с ромските набези в горските територии са овладени в голяма степен, предвид прилаганите строги мерки към нарушителите. В община Казанлък действа и Наредба № 1, съгласно клаузи в която се отнема имуществото на бракониери и нарушители, а заловеното количество незаконно придобита дървесина или селскостопанска продукция се продава на търг.
По информация на РУ „Полиция“ 7 са фирмите, които имат договори за дърводобив, но много повече са фирмите, които извозват дървесината и точно там трябва да се прилага завишен контрол.
По молба на директора на ДСГ-Казанлък Община Казанлък ще провери договорите със земеделски стопани, за да се възстановят ивиците между горския и земеделския фонд, където те са унищожени.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram