Проект в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм издава диплома за продобитите знания

Всеки, които има някакъв занаят, но няма документ за него, ще може да получи документ за знанията и уменията си. Дипломата ще се дава в 221 професионални гимназии, които работят по проекта „Нова възможност за моето бъдеще“, който стартира в началото на годината.
В Казанлък по този проект работи ПГЛПТ. През следващата година се очаква над 10 000 души да могат да получат образователен сертификат. Тази програма е за хора, които са научили професията на работното си място или у дома. Както и за такива, които са придобили нови – например компютърни умения или работа по програми. Проучване на образователното министерство показва, че българите искат да узаконяват знанията си, че умеят да работят по проекти или са усвоили нови компютърни умения.
Близо 70% от работещите придобиват нови знания в офисите си, но ако се преместят или сменят професията си, няма система, по която да ги узаконят.
По данни от изследване на Европейския съюз близо 60% от безработните са без документ за професия или квалификация. Тук не става въпрос дали са образовани, а дали имат занаят и документ, че го владеят, уточниха експерти. Например , от 2014 година влиза международно изискване те да имат тапия, че могат да работят и на морски съд. Ако няма институция, която да дава този документ, хора с опит ще останат без работа. Анкетното проучване на образователното министерство показва, че само 35% от заетите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. В същото време 78% казват, че е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности.Системата за валидиране на знанията извън традиционното образование ще бъде част от новия просветен закон.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram