Приятели на книгата се събраха в Овощник

Дори лошото време не можа да изплаши приятелите на книгата в казанлъшкото село Овощник. Точно в 10:00 часа, събота -22.август, пред читалище „Просвета – 1908” се събраха приятели на словото и книгата обединени в Лятна читалня на открито „Прозорец към света.”.

Лятната читалня бе организирана по идея на младата и енергична Мария Бресковска и с подкрепата на книжарници и казанлъшко издателство. В инициативата се включат и казанлъшкото читалище „Искра”, както и читалище „Просвета” в село Овощник.

Под формата на забавления и игри децата преживяха много приказни приключения и научиха много за книжките. Организаторите са предвидили по много забавления и  изненади за най-малките.

Папируси с полезни съвети и идеи за това как родителите да събудят любовта на своето дете към книгата бяха раздадени по време на Лятната читалня.

„Целта на читалнята бе да провокира интерес към книгата сред малки и големи и мисля че ние успяхме да направим днес това.” каза главния инициатор на лятната читалня Мария Бресковска и благодари на всички деца взели участие в читалнята на открито.

Малките палавници си тръгнаха събрали куп красиви емоции и усмивки, с книжка в ръце и грамота за участие.

Председателя на Българската социалистическа партия в Казанлък Николай Терзиев се включи в Лятната читалня на открито и не скри своята любов и слабост към книгата. В читалнята се включиха и двете му деца Мария и Стефан.

„Странна и все по-рядка е гледката да видиш дете с книга в ръце, вместо телефон или таблет. Новите технологии обаче никога няма да успеят да изместят силата на контакта и допира с книгата.“, каза Николай Терзиев.

Председателят на столетницата в Казанлък допълни, че книгата е мъдрост, сила, страст, емоция и приключение.

„Или се влюбваш в книгата за цял живот, или тя завинаги ти остава чужда.“, допълни още Терзиев.

В културното мероприятие взеха участие и представители на Младежкото обединение в БСП-Казанлък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram