Приносът на цар Фердинанд за „Птиците в изкуството“ е тема на лекция в Галерията

„Птиците в изкуството и цар Фердинанд“ е темата на втората за годината лекция, организирана от екипа на Художествената галерия в Казанлък, съобщават от културния институт в официалната си фейсбук страница. Събитието е част от информационната платформа „Събота в галерията“ и лекционния цикъл „История на изкуството за всички“ и ще се състои от 13:30 часа на 28 януари (събота).

Гост лектор ще бъде изкуствоведът Христина Грозданова, главен уредник на художествения фонд на Регионалния исторически музей в София. Тя ще представи на казанлъшката публика един от най-важните си изследователски проекти, получили широк отзвук и международно признание – „Птиците в изкуството и цар Фердинанд“. Едноименната изложба беше представена в РИМ – София, както и на още няколко места в страната, а в нея за пръв път са показани оригинални акварели на автори, илюстрирали книгата „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“(„Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas“), която е едно от най-ценните орнитологични издания, посочват организаторите. 

Изложбата показва екземпляри от второто издание на книгата от 1905 година. Почти 400 оригинални илюстрации съставляват безценната колекция, която преди не е била обект на проучване и не е показвана пред публика и дълго е смятана за изгубена или унищожена по време на войните, посочват от казанлъшката Художествена галерия. Експозицията разказва и за ролята на цар Фердинанд за появата на подобни ценни произведения в България, както и за тяхното опазване. 

Както БТА писа, първата лекция от образователната платформа на културния институт в Казанлък беше посветена на ролята на жените в българското изкуство в периода между двете световни войни, а гост лектор беше д-р Милена Балчева – Божкова, уредник на Музейната сбирка на Националната художествена галерия и активен изследовател на творчеството на българските жени художници от първата половина на 20-и век.  През изминалата 2022 година Художествената галерия организира редица лекции, посветени на 125-ата годишнина от рождението на Иван Милев, на християнското изкуство, на творчеството и житейския път на Васил Бараков, на изкуството на графиката и други, а в рамките на лекционния цикъл „Невидимия живот в галерията“ директорът на културния институт д-р Пламен Петров запозна жители и гости на Казанлък с интересни факти от дейността на своя екип. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram