Приемат ръкописи до 30.IX за наградата „Фурнаджиев“

Община Павел баня откри процедура за набиране на предложения за присъждане на литературната награда „Стефан Фурнаджиев” 2014 и съпътстващия я литературен конкурс. Проявата, която се организира за четвърта поредна година и е посветена на именития творец, цели да отличи автори на художествени произведения от Павел баня и региона.
По традиция в навечерието на рождената дата на Фурнаджиев 2 октомври в „Джанановата къща” в село Габарево се връчват наградите.
Паричната награда, осигурена от Община Павел баня е в размер на 1200 лева и ще бъде разпределена в две категории – 1000 лева за цялостно творчество и 200 лева за отличено произведение.
За литературната награда и литературния конкурс, който е към нея могат да кандидатстват автори и творби от различни литературни жанрове и категории, уточняват организаторите и добавят, че крайният срок за подаване на предложенията е 30 септември 2014 година.
Кой е Стефан Фурнаджиев?

Стефан Михалев Фурнаджиев е роден на 02.10.1935 г. в с.Габарево .  Завършва ВИНС  в гр. Варна. Там  са  първите  поетични  публикации , забелязани от  литературния  критик   Светозар  Цонев.  Работи като икономист  в  „Пътно управление“  в гр.Габрово,мелница „Република“,  началник  ТРЗ  Консервна фабрика и АПК Казанлък и  пише , пише, докато захвърля  цифрите и  се  завръща  в  родното  Габарево,  завъжда  стадо  кози, живее  по спартански  и  под  черешата,  разпънал  печатни  машини  и  листове  ражда  „Високо  бесило”  -1992  ”    , поемата  „Ясни  телеграми”… Публикува не само в регионалния печат,но и в националните издания.Носител на няколко престижни литературни отличия,  печели  „Златен ланец”  на  вестник  „Труд”   2002 г
Автор  на стихосбирките:  „Фамилно евангелие“  – 2004,,   „Паша за вълци“ – 1995,  „Скок от високо“  -2000, „Заклинание“,  „Високо бесило“ – 1992,  „Ваденки от галактика“  -2006   и   „Бащина дума“ -2006
Член на Съюза  на  българските  писатели   и Общобългарски комитет „Васил Левски“ и председател на учредения от него в Габарево местен комитет „Васил Левски“.

Умира след тежко боледуване  на  26 август  2006 г.

.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram