Прецедент за Казанлък в 2008 г.- касираха резултатите от местните избори

14 години по-рано, в този ден на 2008 г., Административният съд в Стара Загора обяви за недействителен избора на общински съветници в Казанлък. Съдът се позова на съдебно-математическа експертиза, при която бе установено, че при преброяването и отчитането на гласовете, подадени за кандидати за общински съветници на всички политически сили, са допуснати грешки, изборът на гласоподавателите е бил опорочен, а мандатите в местния парламент променени.

Съгласно решението на Административния съд в Стара Загора от 11-ти януари, грешното отчитане от страна на секционните избирателните комисии на действителните гласове довело и до промяна на избирателната квота за общината. В решението на съда се казва, че ако секционните избирателни комисии бяха отчели правилно броя на действителните гласове, то мандатите в общинския съвет биха изглеждали така:
Партия ГЕРБ – 8 съветника, БСП-7, ФАГО-5, “ Атака“-4, по двама съветника за НДСВ, ДПС , “Нашият град“, Обединената десница и един от коалиция “Чиста Розова долина”. Съгласно извършената съдебно-икономическа експертиза, в Общинския съвет е трябвало да бъде избрана и кандидатиралата се като независима общинска съветничка Цветанка Пискова, лидер на КТ „Подкрепа“ в Казанлък.

Административният съд в Стара Загора прие за несъстоятелни мотивите на жалбоподателите по отношение на разминаванията на броя намерени пликове и действителни бюлетини в отделните секции, часовете на създаване на секционните протоколи, липсите на подписите на част от членовете на СИК в някои комисии.

Решението за касиране на изборите бе прието с мълчание от представителите на повечето политически сили, членове новоизбрания Общински съвет. Представителите на ГЕРБ заявиха, че „сигурно ще обжалват“.

От ОИК в града също заявиха намерението си да обжалват решението на съда.
По-късно ВАС обаче потвърди решението. До провеждането на нови избори в правомощията на местен законодателен орган в Казанлък влезе старият, действал до 28-ми октомври 2007 г., Общински съвет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram