Представят в изложба шедьоври на архитектурата от началото на XX век

Сградата на Общинска библиотека „Искра“, шедьовър на българския архитектурен модернизъм заслужено ще бъде домакин през август на изложбата „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те“.

Казанлък ще бъде третата спирка на пътуващата изложба, която стартира от Варна, а през май беше представена в друга емблематична сграда на модернизма – Морското казино в Бургас.

Откриването на изложбата в Казанлък ще бъде на 3 август от 17:00 ч. в сградата на Библиотека „Искра“ – една от представителните сгради, експонирани в изложбата.

Предстоят гостувания още в Пловдив, Габрово, а през есента и представяне в София в Националния политехнически музей, а след това и в Нов български университет.

По време на изложбите, във всеки град се провеждат лекции и дебати, свързани с историята и опазването на културното наследство, както и специализирани обиколки сред най-представителните сгради в стилистиката на модернизма в съответните градове.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Централен фонд за стратегическо развитие“ към Нов Български Университет.

Изложбата, която ще бъде подредена в Казанлък, представя близо 30 образци от периода: апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век.

Целта на изложбата е да покаже, че голяма част от нашите градове са застроени в периода между двете световни войни, при това от талантливи архитекти, творили на световно ниво.

През този период, между двете войни, в духа на българският архитектурен модернизъм е построена и емблематичната сграда на Библиотека „Искра“. Характерното при нея е, че е запазена до ден днешен в своя автентичен вид, което я прави един от специалните обекти на изложбата.

Сградата на казанлъшката библиотека е строена между 1932 и 1934 година, като допълнение към вече направената сграда на Читалище „Искра“.

Основни моменти при откриването на изложбата в Казанлък на 3 август:
17.00 часа- откриване
17.30 часа – лекция
18.30 часа – обиколка по образците на модернизма

Място – ОБ „Искра“, втори етаж, фоайе

Гости: Теодор Петков Караколев, журналист и изкуствовед
Васил Сергеев Макаринов – изкуствовед

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram