Превратно упражнена власт от кмета откри съдът в случай с бедна казанлъчанка

Социално слаба казанлъчанка  съди кмета Галина Стоянова за мълчалив отказ до „Обществена трапезария”.  Съдът върна за ново разглеждане случая й обратно на кмета.

Жената кандидатствала за социалната услуга през септември м.г., но месец по-късно установила, че името й липсва в списъците на хората, които ще се хранят безплатно. След което била уведомена устно, че не е одобрена .

В.Н.В. подала искане до съда да бъде допусната до ползване на социалната услуга, като бъде отменен отказът на кмета. Жалбоподателката твърди пред Старозагорския административен съд, че отговаря на критериите и има необходимост от безплатната храна. Жената е безработна, има 50% нетрудоспособност, поради което получава и месечна социална помощ.

Ответникът по делото, кметът на Казанлък, настоява пред съда да бъде отхвърлена жалбата на В.В., тъй като тя не е лице с увреждане над 71%, нито получава пенсия, както изискват общинските критерии за достъп до трапезарията.

В началото на октомври м.г. стартира услугата „Обществена трапезария”, която се ползва от 40 потребители, сред тях лица, получаващи ниски пенсии, хора с увреждания над 71%, скитащи и бездомни лица, лица и семейства, получаващи социални помощи.

На 30.09.2014г. комисия, определена със заповед кмета, разглежда подадените молби за ползване на услугата „Обществена трапезария”. Те са общо 47 на брой, сред които и заявлението на В.В. Комисията определя 20 пенсионери с ниски доходи, 14 лица от групата на хората с увреждания над 71%, един скитащ човек и петима, получаващи социални помощи.

Изготвен е списък на одобрените лица и те са уведоми писмено. Останалите заявители, сред които и В.В., са адресати на мълчалив отказ на кмета на общината.

Пети състав на Старозагорския административен съд с председател съдия Дарина Драгнева приема, че комисията, одобрявала хората за трапезарията, е помощен орган, а направения от нея подбор въз основа на незнайно какви факти, сочи превратно упражняване на власт – предпочетени са  40 лица от общо 47 допустими заявления, без да е осигурена прозрачност и предвидимост при разглеждане на заявленията, както  равнопоставеност на лицата пред решаващия орган.

При превратното упражняване на власт има разминаване между целите на закона и на конкретния административния акт, както е в този случай.

Съдът смята, че ако кметът преценява, че някоя от групите ще има предимство, към което сочи неравния брой на хората от различните категории, подходящи за подпомагане, то би следвало този факт да е обявен. Следва да са обявени и критериите, по които да се конкурират лицата от една и съща група, за да е предвидим резултата. Това са критерии за допустимост на заявленията, а те създават оправдани  очаквания у всички, които отговарят на тях, че ще получат достъп до услугата.

Въз основа на тези мотиви съдът, на свое заседание в края на ноември, е отменил мълчаливия отказ и е върнал преписката по случая с В.В. на кмета на община Казанлък за ново произнасяне.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram